5 Ocak 2015 Pazartesi

Ve yabancı kuralı belli oldu!

      
    
     Türkiye Futbol Federasyonu yabancı oyuncu sınırını kaldırdı. Ayrıntılar şu şekilde:

     Buna göre; 2015-2016 sezonundan itibaren, takımlar TFF'ye 28 kişilik kadro bildirecek.
 Bu kadroda 14 yerli oyuncu bulundurma mecburiyeti olacak. Takımlar kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurabilecek. Ayrıca 18 kişilik kadroda 7 yerli bulundurma mecburiyeti getirildi. Bu 7 yerli oyuncudan birisinin de altyapıdan yetişmiş olması gerekiyor. Yani takımlar 11 yabancı oyuncuyla sahaya çıkabilecek.

  Türk olduğu halde yabancı milli takımlarda oynayan Veli Kavlak, Erkan Zengin gibi futbolcular, yabancı oyuncu  sayılacak.

        Peki gelelim bu uygulamanın Türk futboluna etkilerine...

        Kural 6+2 iken hiçbir kulüpten bir itiraz yoktu. Ama nedense Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Yıldırım Demirören başkanlığa gelir gelmez bu uygulamayı değiştirme kararı aldı. Nedeni ise Türk oyuncuların daha iyi gelişeceğini düşünmesiydi. Peki geçen bu süre içerisinde Türk oyuncularda gelişme gören var mı? Bence yok. Sadece yabancı sınırı nedeniyle büyük takımlarımızın mecbur kaldığı, anadolu takımlarımızda kendini gösteren Türk oyuncular var. Onların da çoğu büyük takımlara geldiklerinde oynayamıyor ve yedek kalıyor.

        Gelelim yeni kurala..   Takım planlamasını önceki kurala göre yapan takımlar bu yeni sisteme itiraz etmicek mi? 3 büyüklerden Beşiktaş örneği mesela önceki kuralı baz alarak genç Türk futbolcular transfer etti. Kurala bakarsak gayette başarılı bir kadro kurdu. Şimdi kural değişti ve doğal olarak bu planı bozuldu. Bence itiraz hakkına sonuna kadar sahip. Ama bir şey değişmeyecek tabi burası Türkiye.

        Bana sorarsanız kural değil kafa değişmeli. Bu da başkan Yıldırım Demirören tabi ki. Zaten seçimle gelmedi o koltuğa ve bence hak etmiyor da...

1 yorum: